Uttarakhand Current Affairs – May 2021 for UKPCS / UKSSC / UKTAT

Hi everyone, Today we will discuss the current affairs of Uttarakhand in May 2021. These current affairs will be helpful in the different government exams like UKPCS / UKSSC / UKTAT of Uttarakhand.

Uttarakhand Current Affairs

Question 1: International airport to be built in which city of Uttarakhand and target to be ready by 2030?

  • Nainital
  • Pauri
  • Haridwar
  • Uttarkashi

Answer: Haridwar

Explanation: The correct answer is Haridwar. The officials said that to boost the Chardham Yatra, an international airport to be built in Uttarakhand by 2030. There will already acquire 1000 acres of land for this project.

Question 2: Who is known as Master of Kumaoni Literature and recently passed away?

  • Mohan Siddhanta
  • Mathura Dutt Mathpal
  • Shekhar Pathak
  • Girish Tiwari

Answer: Mathura Dutt Mathpal

Explanation: The Correct answer is Mathura Dutt Mathpal. he is known as Master of Kumaoni Literature. If we talk about his famous kinds of literature then Manakh Sabsai is one of the most important pieces of literature. If we talk about his best awards then he got Sumitra Nandan Samman from Uttar Pradesh Hindi Sansthan in 1988.

Question 3: Which organization is building Covid care hospitals at Haldwani and Rishikesh in Uttarakhand?

  • ISRO
  • Defense Research and Development Organization
  • NITI AAYOG
  • Ministry of health and family welfare

Answer: Defense Research and Development Organization

Explanation: The correct answer is Defense Research and Development Organization. It is the most important organization and works very well against COVID-19. This organization is building Covid care hospitals at Haldwani and Rishikesh in Uttarakhand.

Question 4: Compared to 172 hectares last year over _______ hectares of forest land got affected by forest fire this year in Uttarakhand?

  • 1290
  • 1340
  • 1210
  • 1430

Answer: 1290

Explanation: The correct answer 1290 hectares. Forest Fire is an important major issue that must be very important to be addressed. High Court has already told that Uttarakhand should be used the technique of cloud seeding. By the use of cloud seeding technique, we should able to make artificial rain and by using artificial rain we will able to handle the problem of forest fires.

Question 5: Him nature learning center has the purpose of preserving the biodiversity, ecology of the:

  • Open Oceans
  • Himalayas
  • Both 1 and 2
  • None of the above

Answer: Himalayas

Explanation: The correct answer is the Himalayas. Him-nature means to learn about the nature of the Himalayas and work according to this so that ecology should make more efficient, preserve ecology, and ensure sustainable growth. This Him nature Learning center set up in six states. In the first phase, the Him-nature learning center has been set up in the states like Himachal Pradesh, Assam, Manipur, Tripura, Nagaland, and Sikkim. Important note, Uttarakhand is not present in the first phase.

Question 6: International nurses day celebrated on may:

  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Answer: 12 may

Explanation: International nurses day celebrated on May 12. As we know, Nurses are the most important warriors at the time of the COVID pandemic. That’s why this day was very important. why it is celebrated on 12 May, because on that day there was the birthday of Florence Nightingale. She helped a lot of peoples during Crimean War. She was also known as the lady with the lamp.

Question 7: The Union Cabinet has approved the transfer of Indo-Tibetan Border Police Force (ITBP) land for the _________ Ropeway to Uttarakhand.

  • Uttarkashi-Barkot
  • Haldwani-Almora
  • Doon-Massoorie
  • None of the Above

Answer: Doon – Massoorie

Explanation: The Correct answer is Dehradun (doon) – Massoorie ropeway. The aim of this ropeway is to reduce the distance between them and Tourist will easily travel from Dehradun to Mussoorie.

Question 8: The revival of IDPL’s oxygen plant, which has been closed for two decades, has become the big challenge for the army. This plant is located on:

  • Almora
  • Rishikesh
  • Nainital
  • Tehri

Answer: Rishikesh

Explanation: The correct answer is Rishikesh. It is because due to the covid pandemic there is a huge shortage of oxygen everywhere. To address the solution to this problem, IDPL oxygen Plant has been revived.

Question 9: Mother’s Ganga incarnation day was celebrated by worshiping with simplicity on ________

  • Rishikesh
  • Pithorgarh
  • Haridwar
  • Dehradun

Answer: Haridwar

Explanation: The correct answer is Haridwar. It was worshiped on Har Ki Paudi.

Question 10: World Hypertension Day celebrated on may:

  • 15
  • 17
  • 16
  • 13

Answer: 17 May

Explanation: Hypertension is a very big issue because if anyone suffering from High Blood Pressure then there is a very high chance of getting Cardio related problems. It is proved that the majority of heart-related issues are developed by high blood pressure. That’s why it is necessary to take care of hypertension.

Question 11: According to the figures of the world health organization, the number of people suffering from hypertension in the whole world is _______ crore.

  • 114 crore
  • 115 crore
  • 213 crore
  • 200 crore

Answer: 213 crore

Explanation: According to World Health Organization, there are approximately 213 crore peoples who are suffering from hypertension. Even if we talk about only India, there are more than 200 million peoples who are suffering from hypertension.

Question 12: Construction of Singtali bridge would reduce the distance between the two divisions of the state that are:

  • Garhwal and Gairsain
  • Garhwal and Kumaon
  • Gairsain and Kumaon
  • None of the above

Answer: Garhwal and Kumaon

Explanation: The correct answer is Garhwal and Kumaon. This bridge will be made on Ganga river. Also this bridge will connect Tehri to Pauri Garhwal.

Question 13: ______, a resident of Bihar working under wet soil NGO, is building an earthquake resistant house in Mahroda village, Nainital.

  • Mohani Singh
  • Rima Rawat
  • Shagun Singh
  • Gauri Kapoor

Answer: Shagun Singh

Explanation: The correct answer is Shagun Singh. She is working under wet soil NGO, and she has built an earthquake-resistant house in Mahroda village. These houses have made from mud and wood. also, these are very reliable and run for a long time.

Conclusion:

So, these are a few important Uttarakhand Current Affairs – May 2021 questions. I hope this will help in the preparation for your exams. If you have any query just comment down or subscribe to our newsletter for daily updates.

Leave a Reply